Oskiftat dödsbo
Ibland stannar allt av. Pga att man inte kan komma överens om vad som ska hända med t ex en tomt, eller att ingen orkar eller vet hur man kontaktar någon som kan hjälpa till med att avsluta dödsboet. Då blir dödsboet oskiftat, inget arvskifte har gjorts helt enkelt. I Sverige finns många oskiftade dödsbon, pga man ibland tror att man blir betalningsskyldig. Det är inte alltid så. Det går att ta upp tråden igen, och se till att man kommer till mål. Vi hjälper er med oskiftat dödsbo.
Antingen är man överens och kontaktar oss, eller så begär man boutredningsman hos tingsrätten med syfte att göra en tvångsförsäljning på en fastighet eller ett tvångsskifte, där tillgångarna fördelas på var o en av dödsbodelägarna i lika delar.
För att avsluta ett dödsbo behöver man kontakta eller på annat sätt samla ihop alla dödsbodelägare och informera om att nu ska ett försök göras för att lösa upp dödsboet. Om det gäller att en fastighet ska säljas, eller om en vill köpa ut den, får mäklare göra en marknadsvärdering och sedan börjar en beräkning av fastighetens skiftesvärde.
Är någon av arvtagarna intresserad av att köpa ut de andra, räknas på det. Annars får mäklare uppdrag att sälja på öppna marknaden.
Om fastigheten ska säljas “internt” till någon dödsbodelägare, och det finns arvtagare som har godman, måste t v å mäklare göra marknadsvärderingar och därefter räknas medelvärdet på marknadsvärdet fram. Därefter beräknas skiftesvärdet.
Får den arvinge som vill köpa ut de andra, klart med finansiering från tex sin bank, kan ett avslut göras.
En del väljer att behålla fastigheten, och upprättar ett samäganderättsavtal, där man så tydligt som möjligt beskriver vem som betalar för vad och ifall det händer oförutsedda utgifter, osv. Man brukar ha en punkt som beskriver hur man ska göra när någon vill hoppa av samägandet.